Viteza maxima de functionare a sculelor de slefuire

Viteza maximă de funcționare a sculelor de șlefuire reprezinta viteza maxima cu care poate fi actionat corpul de slefuire rotativ la utilizare pe masinile de slefuire respective.

Ea este indicata in m/s si este stabilita in standardele in vigoare (de exemplu DIN EN 12413, DIN EN 13743 si DIN EN 13236) pentru evitarea si reducerea pericolelor. In aceste standarde sunt definite in plus si gradarea posibilelor viteze maxime de functionare, in functie de care trebuie fabricate corpurile abrazive, precum si marcarea acestora si turatiile maxime admise in functie de diametru.

Codificarile color au fost obligatorii pana in urma cu putin timp pentru viteza maxima de functionare dar nu mai sunt obligatorii, insa de multe ori mai sunt inca folosite prin benzi color corespunzatoare pe uneltele de slefuire (de exemplu 50 m/s = bara albastra, 63 m/s = bara galbena, 80 m/s = bara rosie 100 m/s = bara verde, ... ).

Din motive de siguranta, utilizatorul trebuie sa se asigure ca viteza maxima de functionare indicata pe produsul de slefuire nu este depasita.

In calitate de co-fondator si membru oSa, Klingspor acorda o mare importanta sigurantei sculelor sale de slefuire si testarii standardizate si marcarii si, prin urmare, adera cu strictete la standardele DIN EN 12413 (pentru corpuri abrazive din mijloace de slefuire legate cum ar fi discuri de taiere si slefuire sau corpuri abrazive R-Flex), DIN EN 13743 (pentru mijloace abrazive pe substrat, cum ar fi discuri perie abraziva, roti pentru perii abrazive, stifturi de slefuire, discuri din fibre si discuri de sustinere pentru discurile de fibre) si DIN EN 13236 (pentru unelte de slefuire diamantate si cu nitrat de bor).

Viteza maxima de functionare este relevanta pentru urmatoarele scule de slefuire din portofoliul de produse Klingspor:

 • Fibrodiscuri si discuri suport pentru acestea (80 m/s)
 • Discurile de taiere si polizare Kronenflex (80 m/s pentru aplicatii automatizate, 100 m/s pentru taiere stationara)
 • Discuri de polizare Kronenflex (50 m/s)
 • Perii abrazive (80 m/s)
 • Discuri de curatare NCD 200 (63 m/s)
 • Discuri din panza netesuta MFW 600 (47 resp. 37 m/s)
 • Perii abrazive (50 m/s; o exceptie o reprezinta periile abrazive cu latimea B>100 mm - 30 m/s - si periile abrazive in varianta crestata - 40 m/s).
 • Perie abraziva mica / perie stift (40 m/s)
 • Discuri de taiere diamantate (80 m/s la discuri pentru utilizarea pe polizoare unghiulare; 100 m/s, la discuri pentru utilizarea pe uneltele de taiere si slefuire cu motor termic, unelte de frezat caneluri si ferastraie circulare stationare)
 • Discuri de slefuire diamantate (80 m/s)
 • Produse de slefuire cu liant cauciucat, cum ar fi discurile R-Flex, stifturile de lustruire si corpurile de marmorat.

Aici viteza maxima de functionare depinde de incleierea produsului abraziv (5 m/s la produse abrazive cu imbinare in W; 16 m/s la produse abrazive cu imbinare in E; 32 m/s la produse abrazive cu imbinare in Z)

Produse potrivite

Inapoi la cunostintele legate de slefuire