Placajul

Placajul este un termen generic pentru panouri din lemn, care constau din cel putin trei straturi succesive de lemn lipite, la care directiile fibrelor straturilor adiacente sunt decalate (in general cu 90°). Prin aceasta proprietatile directionale ale materialului („prelucrarea“ lemnului prin umflare si contractie) sunt impiedicate ( „blocate“) in mare masura.
Placajul este construit simetric si are intotdeauna un numar impar de straturi. Straturile pot consta din furnire, panouri din lemn masiv, tije din lemn masiv sau alte materiale lemnoase.

In functie de tipul straturilor sale, la placaj se face distinctia intre

  • Placaj de furnir (placi de furnir, forma speciala a placii multiplex cu grosimea de cel putin 12 mm si cel putin cinci straturi)
  • Placaj tip tija groasa sau tija subtire („placa de tamplar“) cu un strat de mijloc de benzi de lemn taiate cu ferastraul sau din tije verticale de furnir derulat cu grosimea 8 mm
  • Placi de placaj din panouri din lemn masiv lipite transversal
  • Placaj compozit cu straturi interioare dintr-un material lemnos diferit (de exemplu un furnir de lemn ca strat superior).

Placajul are multiple utilizari datorita gamei largi de modele si caracteristici, de exemplu in industria constructiilor ca un panou de acoperire, dar si in industria mobilei.

Prelucrarea placajului

Placajul poate fi prelucrat (tăiere, frezare, șlefuire) și stratificat la fel ca lemnul masiv. Deoarece straturile exterioare sunt compuse întotdeauna din straturi de lemn masiv (de obicei straturi de furnir), trebuie respectate la șlefuire aceleași principii ca și la prelucrarea lemnului masiv. Rețineți că în caz de straturi superioare foarte subțiri ale furnirului sau de tipuri de lemn cu pori mari, în timpul presării plăcilor, ocazional poate fi presat cleiul prin porii lemnului, ceea ce poate duce la colmatarea mai rapidă a benzii abrazive în timpul procesului de șlefuire ulterioară. Klingspor a dezvoltat produse cu proprietăți speciale care împiedică colmatarea prematură.

Produse potrivite

Inapoi la cunostintele legate de slefuire