Otel inoxidabil

Prin notiunea de otel inoxidabil sunt denumite toate sortimentele de otel care au fost topite intr-o procedura speciala, care au un grad ridicat de puritate si reactioneaza uniform la tratamentele termice prevazute. Din aceasta definitie rezulta ca otelurile inoxidabile nu trebuie sa fie exclusiv oteluri aliate resp. inalt aliate. Insa noi ne vom restrange pentru abordarile viitoare la otelurile inoxidabile inalt aliate cu un continut de crom de cel putin 10,5%.

Clasificarea otelurilor inoxidabile inalt aliate

Otelurile inoxidabile inalt aliate pot fi clasificate, pe baza structurii lor, in urmatoarele grupe:

  • oteluri inoxidabile ferritice
  • oteluri inoxidabile martensite
  • oteluri inoxidabile austenite
  • oteluri inoxidabile ferritice-austenite (oteluri duplex)

Otelurile inoxidabile ferritice

Otelurile inoxidabile ferritice sunt imparite la randul lor in doua grupe:

  • cu cca. 11 pana la 13% crom
  • cu cca. 17% crom (Cr)

Otelurile cu cotinut de crom de 10,5 pana la 13% sunt denumite greu corozive datorita continutului lor redus de crom. Ele sunt utilizate in aplicatiile la care durata de viata, siguranta si numarul redus de lucrari de intretinere sunt in prim plan si nu sunt cerinte speciale fata de aspect. Acesta este cazul de ex. la constructia de containere, vagoane si autovehicule.

Otelurile inoxidabile martensite

Otelurile inoxidabile martensite cu un continut de peste 12 pana la 18% Cr si cu continuturi de carbon de peste 0,1%, sunt austenitice la temperaturi de peste 950 - 1050°C. O racire rapida (intarire) duce la formarea unei structuri martensite. Aceasta structura contine in special in starea ameliorata o rezistenta superioara, care creste in continuare cu cresterea continutului de carbon. Otelurile inoxidabile martensite sunt folosite de exemplu pentru fabricarea de lame de ras, cutite sau foarfeci.

Otelurile inoxidabile austenite

Otelurile inoxidabile austenite (denumite si: oteluri crom-nichel) cu continuturi de nichel de peste 8% formeaza cele mai avantajoase combinatii pentru utilizarea practica din punct de vedere al rezistentei la coroziune si proprietatilor mecanice. Cea mai importanta proprietate acestui sortiment de otel inoxidabil este rezistenta ridicata la coroziune. Din acest motiv, otelurile inoxidabile austenite sunt folosite in domeniul mediilor agresive, de exemplu la contactul cu apa de mare cu continut de clorura si in industria chimica si alimentara.

Otelurile inoxidabile austenite-ferritice

Otelurile inoxidabile austenite-ferite sunt denumite oteluri duplex, datorita celor doua componente structurale. Elasticitatea ridicata corelata cu imbunatatirea rezistentei la coroziune face aceste oteluri deosebit de potrivite pentru utilizarea in domeniul tehnologiei offshore.

Slefuirea otelurilor inoxidabile

Multe componente din otelul inoxidabil sunt slefuite la sfarsitul procesului de prelucrare. Klingspor ofera in gama sa de produse o multitudine de mijloace abrazive, care sunt adecvate in special pentru prelucrarea acestui material. Cu toate acestea trebuie luate in considerare unele particularitati tipice ale materialelor la prelucrarea otelului inoxidabil, daca la final trebuie atins un rezultat satisfacator in mod durabil. Executia suprafetei in fabrica, adica materialul laminat, decapat si / sau tratat termic ulterior trebuie selectata astfel incat suprafata initiala sa corespunda cat mai mult posibil suprafetei dorite mai tarziu. Pentru rezistenta la coroziune a pieselor din otel inoxidabil, inainte de prelucrare trebuie deja sa se aiba grija ca materialul sa fie depozitat si transportat in mod corespunzator.

Trebuie evitat in acest timp in special:

  • Orice fel de contact cu alte oteluri (perii de otel, cabluri de sarma).
  • Deteriorarile suprafetei si marginilor precum si locurile de frecare.
  • Depozitarea materialului in zonele de prelucrare sau impreuna cu alte oteluri (de exemplu otel pentru valturi).

Referitor la rezistenta la coroziune in plus mai este valabil: cu cat mai fina este suprafata cu atat mai mare este rezistenta la coroziune.

Slefuirea

Exista o multitudine de parametri care afecteaza rugozitatea si aspectul suprafetei slefuite:

  • Masina de slefuit cu elementele de contact respective si parametrii de prelucrare (vitezele de taiere si de avans)
  • Utilizarea materialelor auxiliare pentru slefuire (uleiuri si emulsii)
  • Calitatea mijlocului abraziv

Datorita acestor conditii marginale specificate de procesul de slefuire, nu poate fi facuta nicio indicatie cu privire la relatia dintre suprafata obtinuta si mijlocul abraziv utilizat. Pentru a evita confuziile cu privire la suprafetele dorite, trebuie stabilite in prealabil mostre limita si valori ale rugozitatii (Ra).

Slefuirea si coroziunea

Indiferent de otelul inoxidabil folosit, trebuie luate in considerare in mod necesar la slefuirea otelului inoxidabil masurile enumerate mai jos:

  • Nu folositi niciodata unelte de slefuit mai intai pe otel normal si apoi pe otel inoxidabil!
  • Indepartati neaparat temeinic prafurile fine de pe toate suprafetele!
  • Nu pulverizati niciodata suprafetele din otel inoxidabil cu fantani de scantei incandescente!
  • Temperaturile de prelucrare trebuie sa fie atat de scazute incat sa nu se poata forma carburi de crom si, astfel, coroziune intergranulara. Daca materialul incepe sa se corodeze, atunci este absolut necesara o remediere!

Numai in acest fel se poate asigura ca stratul pasiv nou format in zonele prelucrate si celelalte suprafete nu sunt deteriorate prin coroziune in puncte sau coroziune intergranulara.

Produse potrivite

Inapoi la cunostintele legate de slefuire