Densitatea de imprastiere

Termenul de imprastiere resp. tip de imprastiere semnifica in domeniul mijloacelor abrazive pe substrat, densitatea cu care este aplicata granulatia abraziva pe substrat. Se face distinctia intre 3 tipuri de imprastiere:

Densitatea imprastierii: substratul este acoperit aproape in intregime cu granulatii abrazive. Cantitatea mare de varfuri de granulatii care este utilizata la aceasta aplicare permite rata ridicata de indepartare a materialului si o durata de viata indelungata a mijlocului abraziv. O imprastiere densa este tipica pentru mijloacele abrazive care sunt utilizate la prelucrarea metalelor.

Densitatea semi-deschisa: substratul este acoperit până la cca. 70 - 80% cu granulații abrazive. Spațiul intermediar dintre vârfurile individuale ale granulațiilor permite colectarea și evacuarea așchiilor rezultate de la șlefuire. O împrăștiere semi-deschisă este tipică pentru materiale moi, de ex. șlefuirea vopselelor, materialelor plastice și metalelor neferoase.

Imprastiere deschisa: substratul este acoperit cu aproximativ 50 - 70% cu granulatii abrazive. Spatiul mai mare pentru aschii intre granulatiile abrazive de la aceasta imprastiere reduce colmatarea si permite evacuarea aschiilor de slefuire din zona de slefuire. O imprastiere deschisa este utilizata de regula la mijloacele abrazive pentru lemn si alte materiale care dau aschii lungi, care in alte cazuri ar colmata prea repede mijlocul abraziv.

In plus densitatea de imprastiere poate influenta si agresivitatea unui mijloc abraziv si finetea suprafetei slefuite.

Presiunea = forta/suprafata (P = F/A)

forta aplicata la un mijloc abraziv cu imprastiere deschisa se distribuie la mai putine varfuri de granulatii decat la unul cu imprastiere densa. De aceea granulatia patrunde mai adanc si indepartarea este mai mare. Pe de alta parte forta care actioneaza asupra granulatiilor individuale este bineinteles mai mica decat in cazul utilizarii unui mijloc abraziv cu imprastiere densa; granulatia nu patrunde atat mai adanc si suprafata slefuita devine mai fina.

Produse potrivite

Inapoi la cunostintele legate de slefuire