Fibra vulcanizata

Fibra vulcanizata este un material compozit din celuloza (fibre de bumbac resp. fibre de celuloza). Denumirea a fost inspirata de la vulcanizarea cauciucului natural formand cauciuc dur, care seamana in mod superficial cu productia de fibre vulcanizate. La fabricatia de fibre vulcanizate, sunt trecute sine din fibre de bumbac si/sau de celuloza printr-o baie de pergamentare din solutie de clorura de zinc sau acid sulfuric, in care fibrele sunt partial dizolvate. Apoi lichidul este stors iar prin aceasta fibrele individuale si sinele se inter-conecteaza fara adaos de lianti.

Datorita rezistentei si stabilitatii mecanice ridicate coroborate cu o greutate scazuta si o elasticitate buna, fibrele vulcanizate sunt utilizate in prezent nu doar pentru piese stantate, garnituri, suporturi pentru produse laminate si alte produse industriale,abrazive ci si ca material de substrat pentru discuri , asa-numitele discuri de slefuire din fibre vulcanizate sau, prescurtat, discuri de fibre. Pentru acestea sunt utilizate de regula substraturi cu grosimi cuprinse intre 0,38-0,84 mm.

Fibrele vulcanizate sunt rezistente la temperatura in mod durabil, insa numai pana la o temperatura de 110° C. Din acest motiv, la lucrul cu fibrele vulcanizate trebuie evitate o presiune excesiva si slefuirea in acelasi loc, deoarece in caz contrar apar basici si arsuri pe disc si astfel se poate rupe granulatia.
Celuloza prelucrata in substratul de fibre vulcanizate este higroscopica, adica este capabila sa preia sau sa predea umiditatea din mediu, conducand astfel la modificari ale volumului in fibre. La discurile din fibre care sunt expuse la o umiditate prea ridicata sau prea scazuta a aerului, acest efect duce la bombarea discurilor. De aceea se recomanda depozitarea discurilor la o umiditate medie (umiditatea relativa a aerului aproximativ 45-65%).

Fibra vulcanizate este utilizata la Klingspor ca material de substrat pentru discurile abrazive de fibre. In acest domeniu Klingspor ofera un program complet de produse pentru diferite aplicatii.

Produse potrivite

Inapoi la cunostintele legate de slefuire