Duritatea unui disc abraziv

Duritatea unui disc de șlefuire este rezistența opusă de legătura discului ruperii granulației abrazive.

Duritatea legarii unui disc de taiere sau de asperizare poate fi influentata si reglata de rasina sintetica utilizata precum si de materialele de umplere introduse. Conform DIN ISO 525, duritatea legarii discurilor de taiere sau de asperizare este marcata prin literele alfabetului ca supliment la denumirea tipului. Domeniul de marcare ajunge de la „A“ (foarte moale) pana la „Z“ (foarte tare), adica legatura este cu atat mai dura cu cat pozitia literei corespunzatoare este mai sus in alfabet.

In general pentru selectarea discului de taiere resp. de asperizare pentru o aplicatie specifica, este valabil ca legarea mijlocului abraziv folosit sa fie cu atat mai moale cu cat mai tare este materialul de prelucrat.

Daca utilizatorul alege o legatura prea tare, atunci granulatiile abrazive uzate, tocite nu sunt rupte din materialul substratului in procesul de lucru; in consecinta, agresivitatea discului scade rapid. Acest lucru poate duce la supraincalzirea marginii taisului si astfel la „glazurarea“ discului si la pierderea completa a capacitatii de taiere.

Daca utilizatorul alege o legatura foarte moale, atunci beneficiaza de o agresivitate ridicata a uneltei de slefuire, deoarece sunt utilizate intotdeauna granulatii proaspete si astfel timpii de prelucrare sunt mai scurti. Simultan, o legatura foarte moale duce si la o uzura crescuta a uneltei si, astfel, la o durata de viata scurta.

Produse potrivite

Inapoi la cunostintele legate de slefuire