Joi, 21. Septembrie 2017


Căutare în catalog:
Căutare cuvinte cheie:


KLINGSPOR Romänia SRL
B-dul Biruintei nr. 301 � DN 3; KM 14,4
Pantelimon, Ilfov 077145 Bucuresti

Telefon: +40-21 205 5490
Fax: +40-21 256 1597
office@klingspor.ro

 
 

Şlefuitul sticlei

Introducere
Cele mai vechi descoperiri datează de mai bine de 7.000 de ani î.e.n. Aceasta a fost către sfârşitul celei de-a doua perioade a epocii de piatră. Zona de origine a sticlăriei sunt ţările de atunci ale Orientului îndepărtat. Cea mai veche sticlărie este în strânsă legătură cu tehnica olăritului. La arderea oalelor de lut apărea întâmplător sticla, ca o glazurare colorată a ceramicii.
De abia pe la 1.500 î.e.n. s-a reuşit producerea sticlei independent de suportul ceramic şi a putut fi prelucrată în forme proprii.

Procedeul de şlefuire
Baloanele de sticlă suflată se aşează pe un disc rotitor lent şi se trasează cu ajutorul unui diamant. Printr-o ciocănire uşoară partea superioară a balonului de sticlă se desprinde. Partea rămasă, paharul, are o margine de rupere, numită şi “muchia gurii“, care va fi şlefuit în continuare într-o cadă rotundă de tablă. Pe un disc de tablă se împrăştie liber granule de carbură de siliciu, susţinute de o peliculă de apă. Paharele de sticlă se apasă cu gura în jos pe acest disc de tablă şi sunt astfel şlefuite. 

Printr-o uşoară ţinere înclinată a paharului, în afară de şlefuirea gurii paharului se obţine şi o mică „faţetă“ la gură.

Această metodă necesită mult timp la aplicarea ei, iar în afară de aceasta multe granule de carbură de siliciu cad peste mariginea discului de şlefuire, fără a fi folosite. Multe fabrici de sticlărie nu au vrut însă să renunţe la această metodă şi la utilajele deja existente. Soluţia a fost crearea unui disc abraziv, rezistent la apă, pe care granulele de carbură de siliciu sunt fixate cu ajutorul unei răşini sintetice. Această soluţie scurtează durata ciclului de prelucrare şi asigură o folosire completă a garnulelor de şlefuit. Pentru a optimiza şi timpii de înlocuire şi de utilizare a discului, discurile au fost prevăzute cu material abraziv pe ambele feţe.

O metodă mai bună de şlefuire este şlefuirea cu benzi de şlefuit „fără sfârşit“ (în buclă), montate pe maşini de şlefuit sticlă, cu bandă orizontală sau verticală. Viteza de deplasare este de 8 - 12 m/s. O răcire permanentă cu apă limitează apariţia de temperaturi ridicate, ce ar putea duce la crăparea sticlei. De regulă banda abrazivă alunecă peste o placă de contact din cauciuc poros. Aici pot fi şlefuite şi pahare subţiri, fără a fi sparte. De obicei se foloseşte o granulaţie de 180 la pre-şlefuire şi o granulaţie de 240 la şlefuirea finală (KLINGSPOR: CS 320 Y / CS 321 X). În al treilea ciclu de şlefuire buchia şlefuită a paharului se lustruieşte cu o bandă de plută (KLINGSPOR: CS 322 X).
 

Language >